Thursday, May 3, 2012

Haaveiden ryöstö tuskaa tuottaa

This time only in Finnish, sorry. And next thing is going to be only in Finnish and Swedish. So sorry to my international readers.

Vappurevyy Seinäjoen Kaupunginteatterissa
01.05.2012
Jyri Lahtinen, Ville Salonen, Leena Rousti, Anne Vihelä, Sami Vartiainen, Jouko Enkelnotko

Kun ystäväni Starlene otti yhteyttä minuun kysyen, olisinko kiinnostunut tulemaan mukaan Seinäjoelle katsomaan vappukonserttia, epäröin hetken. En siksi etten olisi halunnut, vaan koska matkustaminen on kallista ja minulla oli heti vapun jälkeen koulua. Suostuin kuitenkin reissuun ja millaisen show'n sainkaan kokea.

Jyri Lahtinen Kreivi von Krolockina

Seinäjoen kaupunginteatterissa esitettiin musikaalia Tanz der Vampire (suomenkielisen version nimi oli Dance of the Vampires, mutta suurin osa taisi kutsua spektaakkelia suomalaisittain Vampyyrien tanssiksi), jonka näin hiukan reilu kuukausi sitten. Vappurevyyn esiintyjät olivat kaikki tuttuja tästä musikaalista, joka oli houkutellut paikalle eri-ikäisiä Tanssi-faneja ympäri Suomen.

En oikeastaan tiennyt mitä odottaa esitykseltä, mutta Seinäjoen kaupunginteatterin sivuilta löytynyt lyhyt kuvaus konserttiin jätti odottavan tunteen. Jyri Lahtisen oli näet ilmoitettu pukeutuvan vielä kerran kreivi von Krolockiksi ja esittävän kappaleen Kun kaikki pimenee (Totale Finsternis) yhdessä Anne Vihelän kanssa. Odotukset korkealla tämän suhteen? Voi kyllä!

Sami Vartiainen ja Jyri Lahtinen

No, odotukset ylittyivät jo ensimmäisessä näytöksessä. Upeita esityksiä musikaaleista West Side Story, A Little Night Music ja Chess. Potti kuitenkin alkoi räjähtää Sami Vartiaisen esittäessä musikaalin Singing in the Rain nimikkonumeron. Miksi? Jyri Lahtinen pukeutuneena poliisiksi ja vedettynä mukaan tanssiin, siinäpä oli Tanssi-faneille sulattelua.

Ville Salonen ja Leena Rousti

Etukäteen olin myös kuullut Ville Salosen ja Leena Roustin esittävän All I Ask of You -kappaleen lempimusikaalistani The Phantom of the Opera. Olin totta kai innoissani, eivätkä kumpikaan esiintyjistä tuottaneet pettymystä laulutaidoiltaan. Koska osaan lähes koko PotO:n liberton ulkoa, korvana särähtivät muutamat 'virheet' sanoissa.
All I Ask of You unohtui kuitenkin mielestä kun Rousti yritti purra Salosta vampyyrinhampaillaan. Ensimmäinen näytös loppui yleisön räjähtämiseen, kun Jyri Lahtisen mahtipontinen ääni ilmoitti, että seuraavan näytöksen alussa palattaisiin Transylvaniaan.

Jyri Lahtinen Kreivi von Krolockina ja Anne Vihelä Sarah'na

Toinen näytös alkoi juuri sillä millä luvattiin. Yleisö oli tervetullut takaisiin Transylvaniaan, kun Anne Vihelä asuti lavalle Sarah'n puvussa. Eikä mennyt järin kauan kun rakastettu vampyyrikreivi saapui paikalle. En kannata ylistyssanojen ylikäyttöä, en edes tämän upean esityksen kohdalla, mutta tiedän etten ollut ainoa joka nautti paluusta Transylvaniaan.

Ville Salonen Alfredina

Eikä matka loppunut siihen. Ville Salonen esitti entisen roolihahmonsa Alfredin puvussa kappaleen Sarah'lle (Für Sarah). Oliko vampyyri-fanien helliminen siinä? Ei tietenkään.
Tällä kertaa Jouko Enkelnotko ja Ville Salonen esittivät kappaleen Kun rakastut (Wenn Liebe in dir Ist) mutta tällä kertaa vaihaten roolinsa. Esityksen jälkeen Enkelnotko palasi lavalle ja ilmoitti Herbertinä olevansa pahoillaan isänsä (Kreivi von Krolockin) puolesta.

Jyri Lahtinen Kreivi von Krolockina

Ja potti räjähti. Sitä näkyä ei saa pois mielestään. Jyri Lahtinen ylitti itsensä humalaisena kreivi von Krolockina. Sillä hetkellä minä en nähnyt Lahtista esittämässä humalaista vampyyrikreiviä. Lavalla todella oli täydessä tuubassa oleva vampyyri. Loistavaa, loistavaa!
Entäpä sitten? Upeita esityksiä muun muassa musikaaleista Cabaret ja Rocky Horror Show. Ja sitten konsertti tuntui loppuvan aivan liian nopeasti.

Leena Rousti

Konsertti oli viimeinen kosketus Tanz der Vampireen Seinäjoella. Se on sääli. Faneja riitti ulkomailta asti, useat olivat nähneet esityksen monta kertaa ja minä olisin tehnyt mitä vain nähdäkseni esityksen ainakin kerran vielä. Omalla kohdallani huono tuuri esti Seinäjoella käymisen yhtä kertaa enempää. Eivätkä vain fanit kaipaa omaa Tanssiaan, vaan näyttelijätkin ja työryhmä jäivät kaipaamaan esitystä.
Mikä Tanssissa oli erikoista? Uskomaton yhteenkuuluvuuden tunne. Loistava ilmapiiri levisi lavalta katsomoon eikä se jättänyt kylmäksi. Vaaditaan paljon taitoa saada esitys näinkin upeaksi. Vappurevyy saattoi hetkellisesti auttaa musikaalin ikävöintiin, mutta nyt kaipuu iskee kahta kauheammin.

Vaikka Tanz der Vampire ei palaisikaan enää Seinäjoelle, sopii toivoa että jokin muu teatteri ymmärtää tehdä esityksen Suomessa uudestaan. Se tuskin korvaisi Seinäjoen Tanssin menetystä, mutta voisi tuoda fanit jälleen kokoon katsomaan rakastamaansa musikaalia.

Sami Vartiainen ja Anne Vihelä

Nyt on todella nähty vampyyrien viimeinen tanssi. Toivon mukaan vain toistaiseksi.

Kuvat olen ottanut itse Vappurevyyssä, luvan kanssa. P.S. Kuvia on enemmänkin, minulta voi tiedustella niitä.

6 comments:

 1. Joku muu teatteri nyt vähän hemmetin äkkiä tarttumaan Tanssiin, edes! D:

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jos Seinäjoki ei Tanssia enää esitä, niin jonkun teatterin on tehtävä se Suomessa! D:

   Delete
 2. Aivan mahtavia kuvia! :D Olisin niin kovin halunnut olla läsnä konsertissa, näyttää olleen lievästi ilmaistuna hauskaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehkäpä aplodit seisaallaan kesken esitystä kertovat miten hauskaa tämä oikeasti oli. :D Ei, en enää koskaan voi kuunnella ensimmäisen näytöksen loppua näkemättä humalaista kreiviä silmieni edessä. :D :D
   Näitä kuvia on tässä posteiltu niin Facebookiin kuin tumblriin (jälkimmäiseen enemmän) mutta tavaraa riittää edelleen. :P

   Delete
 3. Juu, olen seuraillut Tumblriasikin. ;) (Olen Starlenen tuttuja ja epäilen taannoin tavanneenikin sinut lyhyesti, en siis ole mikään ihan täysin satunnainen hullu stalkkaaja.)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itse asiassa minulla taitaa olla hajukin siitä kuka sinä olet. :D Kyllä se ei-niin-satunnainen-hullu-stalkkaus onnistuu näinkin päin. :D

   Delete